Resolutie


Bandbreedte (Resolutie)
1PBAK: Videotechnologie 1 / 2019_2020 / Laatste aanpassing op 2020-06-13.

Ik heb een vraag rond de opmaak van het SD signaal bij 4/3 op pagina 13. Als 5 MHz het verticaal aantal nuttige lijnen van 575 (bij 5,4 Mhz) naar 520 brengt, dan lijkt het logisch dat het totaal aantal lijnen 570 (520+ 50 van synchronisatie) word, niet? Zo ja, waarom gebruikt u dan op pagina 14 in Definitie of Resolutie dat het aantal verticale beeldlijnen 575 per beeldhoogte is (2e zin)? Dit kan toch niet gehaald worden met een bandbreedte van maar 5 MHz? Je hebt er minstens 5,48 MHz voor nodig zoals we ervoor hebben gezien.

Het opstellen van normen is soms ook het zoeken van een compromis. Aan de ene kant is er de kant van het oog, waarbij naar een ideaal aantal lijnen is gezocht, en de bandbreedte die nodig is om dat aan te kunnen. Die ligt dus best zo hoog mogelijk.
Ook is er de noodzaak om dat signaal te versturen. Het versturen van laagfrequente signalen is eenvoudiger dan het doorsturen van signalen met grote bandbreedtes. De bandbreedte is dus best zo laag mogelijk.

Een ander ding is een ook nog een fout in je redenering.
Dit kan toch niet gehaald worden met een bandbreedte van maar 5 MHz? Je hebt er minstens 5,48 MHz voor nodig zoals we ervoor hebben gezien.
De berekening van de bandbreedte is nodig om de resolutie, het aantal punten op een lijn te bepalen.
Om 625 lijnen aan 25fps te versturen kom je aan 15.625 lijnen per seconde. Die 5MHz vormt hier dus geen beperking. Het aantal lijnen staat voor de vertikale resolutie.
Door de hoogste frequentie tot 5MHz te beperken, gaan dus de fijnste details horizontaal verdwijnen.



Kijkafstand (Resolutie)
1BGM: Videotechnieken / 2004_2005 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
Ik citeer (pagina 9 onderaaan, pagina 10 bovenaan): "Omdat de beeldverhouding 4/3 (horizontaal/verticaal) optimaal blijkt, heeft men 900*3/4= 675 punten veticaal. Wat hierboven berekend is, is een theoretische situatie. Een betere kijkafstand is echter 8 keer de beeldhoogte (6 maal de beeldbreedte)."
Als ik dit zo bekijk kom ik dus tot een 6/8-verhouding (horizontaal/verticaal) wat na vereenvoudiging van de breuk leidt tot 3/4, het omgekeerde van de 4/3 dus die u aanhaalt als beeldverhouding in het citaat.
Kan dit zijn dat er een foutje is in geslopen, en dat dat dus "...is echter 6 maal de beeldhoogte en 8 maal de beeldbreedte" moet zijn, of zie ik iets over het hoofd?
Ik ga het tonen met een rekenvoorbeeldje:
Als we een scherm hebben met een breedte van 80 cm, dan is de hoogte ervan 60 cm (4/3 verhouding).
De kijkafstand is dan best 8 keer de hoogte: 8*60cm=480cm.
Als we dit doen met de breedte komen we op 6*80cm=480cm.


Resolutie - Definitie (Resolutie)
1BGM: Videotechnieken / 2006_2007 / Laatste aanpassing op 2007-05-16.

> Ik heb wat moeite met het begrip "resolutie".
> In uw cursus is resolutie hetzelfde als het aantal beeldlijnen. Maar wat
> bedoelt men dan als iemand zegt: "De resolutie van dit scherm is
> 1024*765"?
> Onmogelijk dat men het hier heeft over het aantal beeldlijnen. Bedoelen
> zij dan definitie (het aantal beeldpunten)?
In de cursus zeg ik:
De definitie of de resolutie is het aantal punten dat men per beeldhoogte of beeldbreedte kan onderscheiden.Het beperkt zich dus niet tot het aantal beeldlijnen alleen.
De DEFINITIE en de RESOLUTIE geven dus het aantal beeldpunten weer dat men kan onderscheiden, of het aantal pixel dat men heeft.
Het begrip DEFINITIE heeft ook nog een tweede uitleg: De verhouding in % van een testsignaal op 5MHz tov 0,5MHz (bij PAL). Voor de figuur verwijs ik naar de cursus.



Safe area (Resolutie)
1PBAK: Technologie 1 / 2018_2019 / Laatste aanpassing op 2019-01-04.
Wat is het verschil tussen "grafic safe areas" en "caption safe areas", deze lijken voor mij hetzelfde?

De caption safe area is het gedeelte van het beeld dat de kijker te zien krijgt.  Het is dus iets minder dan wat de camera opneemt, en wat door de videokabels loopt.
De graphic safe area ids het gedeelte van het beeld waar men grafische elementen mag zetten, bijvoorbeeld ondetitels, scores, zenderlogo, ...  Deze is iets kleiner dan de vorige om te voorkomen dat deze elementen tegen de rand van je beeldscherm ´plakken´.