Monitoren


Beeldbuis (Monitoren)
1PB: Videotechnologie 1 / 2022_2023 / Laatste aanpassing op 2023-05-04.
P.151 figuur bovenaan: u legt uit dat de elektronen met positieve spanning ergens naartoe getrokken worden, maar in welke richting dan? Ook: de formule onderaan p.151 werd niet echt besproken, zijn die vanbuiten te kennen?
[LB] De elektronen worden naar boven aangetrokken, de Anode (A in de figuur).  Deze is verbonden met de +-pool van de spanningsbron (zie cursus Technologie).
De formule onderaan is niet te kennen


CRT - 3 kleurenkanonnen (Monitoren)
1BGM: Videotechnieken / 2005_2006 / Laatste aanpassing op 2007-05-16.
Heeft een CRT 3 elektronenkanonnen?
Ja
Bij de afbeelding van de Deltabuis en de Inlinebuis staat dat de 3 kannonen door 1 gemeenschappelijk punt gaan: de lens. en daarvoor gebruiken we een bolvormig scherm.
Waar staat dit? De Delta en de in-lne buis hebben een electrostatische lens per kanon. Omdat de electronenstralen niet vanuit hetzelfde punt vertrekken, kan dus niet alles vanuit de centrale as van de beeldbuis vertrekken. Daarom moet alles symmetrich zijn tov deze as en de kanonnen. Dus zitten we met de bolvormige schermen.
Het punt waar de stralen gemeenschappelijk door gaan is het sleuvenmasker.

En wat verder staat in de tekst dat elk kannon zijn eigen focusserende lens heeft, dus dan heeft elk kannon een eigen lens, en geen gemeenschappelijke? Tenzij het een Trinitronbuis is, maar dat heeft geen bolvormig scherm nodig?
Klopt. De stralen vertrekken uit hetzelfde punt.
Waar ze ook nog gemeenschappelijk door moeten is het strips-rooster. Omdat deze van boven naar onder in het scherm gespannen zijn, moet er geen rekening gehouden worden met de vertikale plaatsing van de stralen, en mag het scherm van boven naar onder een plat vlak zijn. Er is enkel nog rekening te houden met de horizontale plaatsing van de stralen; de plaatsing van de kleuren van de fosforen. Daarom moet er in het horizontale vlak wel een correctie zijn: het scherm is cylindervormig.

CRT - LCD (Monitoren)
1BGM: Videotechnieken / 2005_2006 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
> Ik had nog een vraag over je minimumlijst.
> In je minimumlijst (hoofdstuk videomonitoren) staat er 'verschil LCD - CRT'. Is het de bedoeling dat we de werking van de twee geven en zo tot het verschil komen of enkel puur het verschil?
>
> Klopt het als ik zeg dat het verschil met CRT is: Blokschema blijft behouden; de afbuigspanning en de EHT worden vergangen door schakellogica.
Inderdaad, de werking (niet in detail) aanhalen hoort er bij om te kunnen vergelijken.
Zaken die ook nog bij de vergelijking horen zijn oa. geometrie, energieverbruik, kleuren, resolutie, ...


CRT: vorm / masker (Monitoren)
1BGM: Videotechnieken / 2005_2006 / Laatste aanpassing op 2007-05-16.
Ik ben jammergenoeg nog steeds wat verward. De bolvorm en de cilindervorm is me duidelijk
p. 151 Deltabuis: '... Doordat men alle stralen door een gemeenschappelijk punt laat gaan, de lens, moet het scherm de vorm hebben van de uitsnijding van een bol....
elk kannon heeft een eigen focusserende lens (bij delta en inline). Ik neem aan: 3 kannonnen en 3 lenzen. deze lenzen zijn de openingen in de maskers, dus voor de sleuvenmaker een rechthoek. Dan hebben 3 kannonnen dus drie rechthoekige lenzen. 3 Lenzen, zijn drie apparte openingen, ik zie het gemeenschappelijk punt niet?
Of is dat gemeenschappelijk punt (=kruising) = focusserende lens, niet gelijk aan de sleuf in het sleuvenmasker en zijn dit 2 verschillende zaken?
Inderdaad; het sleuvenmasker en de lens zijn 2 verschillende zaken.
De lens bevindt zich na de wehnelt.
Het sleuvenmasker is 'gewoon' een metalen plaat met gaatjes er in die er voor zorgt dat de stralen van het rode kanon enkel de rode fosforen raakt, de groene enkel de groene en de blauwe enkel de blauwe.
<

Deltabuis - FED - LCD (Monitoren)
1BGM: Videotechnieken / 2003_2004 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
p164 heeft bij een deltabuis elk kanon zijn eigen focusserende lens?
Ja.
P168 LCD: waarom laat een lcd geen licht door als er een spanning op wordt aangebracht en niet omgekeerd? Moet een videosignaal dan omgepoold worden voor het aan de LCD wordt aangelegd? Immers hoge spanning=hoge helderheid.
De videospanning wordt niet rechtstreeks an de LCD gelegd. Deze dient inderdaad eerst ook behandeld te worden, want oa de gammakarakteristiek moet ook nog ongedaan gemaakt worden.
p172 tekening FED: moet de spanning die tussen de kegeltjes ligt (in de emittor array) niet negatief zijn ipv positief zoals op de tekening? immers kathode=negatief, anode=positief en stuurspanninf regelrooster=negatief, volgens het triodeprincipe?
Neen, de spanning is positief.

Dithering (Monitoren)
1BGM: Videotechnieken / 2010_2011 / Laatste aanpassing op 2011-06-02.

een vraagje over dithering: hier worden toch extra pixels toegevoegd? Maar als dat zo is begrijp ik niet zo goed de uitleg op pg 176 wanneer dat juist wordt toegepast.

Dithering voegt geen extra pixels toe.
Met dithering wordt de helderheid van de individuele pixels aangepast, zo dat het gemiddelde de correcte waarde aanneemt.
Dit uitmiddelen kan gebeuren in tijd (ons oog heeft een zekere traahgeid waardoor we niet de helderheid van ieder beeld gaan zien, maar het gemiddelde van de opeenvolgende beelden)), of in plaats (ons oog heeft onvoldoende resolutie om de helderheid van iedere pixel onafhankelijk).
 



DLP (Monitoren)
1BGM: Videotechnieken / 2005_2006 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
Bij de DLP zijn er 3 systemen om de kleuren te bekomen. (p 180 in LB V2.5) Ik heb deze beken in het de cursus maar begrijp nog steeds niet hoe ze in elkaar zitten.


In het eerste geval wordt het licht gesplitst in R,G en B door een draaiend filterwiel.
Daardoor zal de DMD sequentieel het R, B en B beeld aanmaken. Het prisma zorgt er voor dat het licht van de lamp op de DMD terecht komt, en het gereflecteerde licht van de DMD naar de lens gestuurd wordt.
Voor de kleurenscheiding bestaan er verschillende types van filters:


Sommige hebben verschillende tinten van dezelfde kleur voor een betere kleurenweergave:

Brillant Color is a technique of treatment of the light using a wheel coder with six different segments: red, green and blue biensûr, but also yellow, cyan and magenta, which at the same time makes it possible to increase the total luminosity of the average colours (white and shades are not affected) and to extend the reproducible spectrum of colors while limiting the effects of arc in sky. 


Prodisc's SCR Wheel is first to Asia for adopting the Sequential Color Recapture (SCR), an invention of Texas Instruments, allows rejected light from each dichroic filter segment to be recycled. This SCR wheel can increase the illumination by 40% comparing with existing field sequential operation, which might lose a 2/3 of the incident light. The combination of the Prodisc's SCR Wheel and Recapture integration rod will allow customers to achieve maximum performance with the latest projection system designs utilizing the SCR technology.


In het tweede geval worden er 2 DMD's gebruikt, en wordt het licht gesplitst in geel (rood+groen) en magenta (rood+blauw).
Een kleurensplitsingsblok zorgt er voor dat het rode licht op één van de twee DMD's terecht komt, en blauw en groen op de andere DMD.
Dit systeem wordt, voor zover ik weet, niet veel gebruikt. Ik heb ook geen afbeelding van zo'n filter.


In het derde geval wordt het licht gesplitst door het kleurensplitsingsblok, en komen het rode, groene en blauwe licht op 3 verschillende DMD's.



Focusering bij CRT, matrixing bij LCD (Monitoren)
1BGM: Videotechnieken / 2006_2007 / Laatste aanpassing op 2007-09-01.
bij de crt 's
het masker en de lens liggen niet op dezelfde plaats,
elk kanon (behalve trinitron ) heeft zijn eigen lens ( ik neem aan dat dit de electrostatiche lenzen zijn -inderdaad-) nu het gemeenschapellijk punt , dus waar de drie stralen elkaar kruisen is dat aan ergens bij de cilindervormige focuserende lens of is dit aan het masker ? Het masker.
bij de LCD's
als we spanning aanbrengen op de platen gaan de kristallen zich richten volgens de veldlijnen het licht dat daardoor niet 90° graden wordt gepolariseerd geraakt dus niet door de tweede polarisatie filter ( ze zijn nog steeds gericht volgens de eerste en zijn niet gedraaid wegens de stand van de kristallen) maar in de uitleg van de passieve matrix staat?
... door op een bepaalde kolom en rij al dan niet spanning aan te brengen onstaat er een veranderende spanning over het elementje dat gevormd wordt door de kruising van de ene rij en die andere kolom. Die cel zal daarop licht doorlaten indien dit nodig is...
die cel zal dan Wanneer bedoel je met -dan-?toch juist geen licht doorlaten vermits daar de kristallen zichzelf niet draaien. of is de voltage op die platen iets anders dan de spanning die wordt aangelegd op die rijen en kolommen. ????
Door een bepaald voltage op de kolommen te zetten, die verschilt van die van de rijen, ontstaat er een spanningsverschil op de kruising van die twee.
electronenbuizen
ik heb ook nog een paar bedenkingen bij uw uitleg of electrostatische focussering? omwille van de tekening heb ik het in een excell bijlage gestoken, als u zo vriendelijk zou zijn dit even te willen bekijken.
Het eerste gedeelte, rood bij jouw, is convergerend, en het tweede gedeelte is divergerend, en niet omgekeerd zoals in de excel.


Front - Retro projectie (Monitoren)
1BGM: Videotechnieken / 2005_2006 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
Wat is het verschil tussen retro- en backprojectie?
Bij retro projectie staat de projector achter het scherm, bij frontprojectie staat de projector aan dezelfde kant van het scherm als de kijker.

Gamma (Monitoren)
1PB: Videotechnologie 1 / 2022_2023 / Laatste aanpassing op 2023-05-04.
P.157 figuur gamma: als ik het juist begrepen heb, dan horen de eerste 2 curves bij wat er in de camera gestoken wordt en de laatste 2 bij wat er in de monitor gestoken wordt? Zou u dat verloop misschien nog wat kunnen uitklaren aub?
[LB] In de monitor wordt de helderheid van het beeld gegeven volgens de curve ´gamma-fout in de beeldbuis´.  Hoewel nu geen beeldbuizen meer worden gebruikt is deze curve nog aanwezig omwille van backwards compatibility en een betere quantisatie voor de lage helderheden bij digitale signalen.  Deze curve geeft aan hoe de helderheid die wordt gegeven in het beeldsignaal wordt omgezet in de helderheid van de pixels op het scherm.  Om deze niet-lineariteit te corrigeren wordt bij het aanmaken van het beeld (bijvoorbeeld in de camera) de omgekeerde kurve toegepast (gamma-correctie in de camera).
De curves ´Opname-element´ en ´Fosforen´ geven aan dat de opname in de camera op de sensor en de weergave van het beeld in de lichtgevende laag op zich alletwee lineair zijn.


Gamma LCD-CRT (Monitoren)
1BGM: Videotechnieken / 2006_2007 / Laatste aanpassing op 2007-05-16.
> Bij de verschillende types monitoren:
> Een CRT heeft last van gammacorrectie omdat hij een elektronenkanon heeft.
Correctie: De werking van de wehnelt is niet-lineair, waardoor er een gammacorrectie nodig is. Deze correctie wordt bij de beeldbron gedaan.
> Een LCD dus logischerwijze niet.
Daardoor moet de gammacorrectie op het signaal ongedaan gemaakt worden.
> Hoe zit het dan met de andere types? FED, SED en PDP werken ook met
> elektronen, maar op een andere manier dan een CRT.
De LCD en de PDP hebben allebij een gamma=1, de gamma van de SED ken ik niet, maar zal vermoedelijk niet 1 zijn, maar ook niet volledig identiek aan die van de CRT, waardoor die ook een correctie zal moeten ondergaan.


LCD (Monitoren)
1PBAK: Technologie 1 / 2019_2020 / Laatste aanpassing op 2020-06-07.

Op pagina 167 staat er: Op dit moment (2009) zijn LCD´s de meest gebruikte schermen. Nu is 2009 niet echt up-to-date dus is dit nog altijd het geval dat LCD´s het meest worden gebruikt of niet?

Enkele jaren nadien heb ik de cursus nog eens bijgewerkt, en toen was dat ook nog het geval, dus het zinnetje is blijven staan ;)
Op dit moment is er in de professionele wereld nog een overwicht aan LCD, maar OLED is ook degelijk geaccepteerd. Er zijn echter vermoedens dat het aandeel van OLED zal gaan dalen omdat OLED last heeft van veroudering, en de LCD nog steeds blijft verbeteren en HDR nu ook mogelijk is bij LCD.



LCD - FED (Monitoren)
1BGM: Videotechnieken / 2005_2006 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
In Een LCD zijn de vloeibare kristallen gericht in een spiraalvorm als er geen aanwezige spanning is en dan kan het licht erdoor. Maar als er een spanning op de platen komt te staan gaan de kristallen zich evenwijdig volgens een welbepaalde richting leggen en kan het licht niet meer door(door de orthogonale polarisatie). Maar ik dacht dat een aanwezige spanning overeenkwam met een aanwezige stroom. Dus met een toestel dat aanstaat en een videobeeld verstuurt. Maar dat is tegenstrijdig met mijn bovenstaande redenering... Dus daar zit ik een beetje vast
Opmerking: De LCD modules kan je ook vergelijken met condensatoren; je kan er een spanning op zetten, maar als deze niet variëert (gelijkspanning) loopt er geen stroom.
Opmerking: LCD = Liquid Christal Display = Vloeibare Kristallen Scherm
Wat je redenering betreft, in een toestel kan men heel eenvoudig de spanningen omkeren: als het donker is een hoge spanning (geen licht door de LCD), als het helder is een lage scherm (licht door de LCD)


Bij het principe van FED's zegt u dat er 1 elektronenkanon per pixel is. en dat een CRT er maar 1tje heeft, maar wat ervoor had ik aangenomen dat het er 3 waren voor R,G en B?
Je hebt gelijk; een FED heeft 3 "kanonnen" per pixel. 
Hieronder een tekeningetje. Ik ben het wel niet volledig eens met deze tekening, omdat wat ze hier 'plasma' noemen eerder een electronenstroom is.


LCD: Actief - Passief (Monitoren)
1BGM: Videotechnieken / 2005_2006 / Laatste aanpassing op 2007-05-16.
Wat is het verschil tussen de passive LCD en de actieve LCD?
Een passieve LCD wordt gestuurd door op de gekruiste platen afwisselend spanning te plaatsen zo kan je elke cel één voor één beschrijven.
Maar wat is nu de actieve LCD?
Bij de actieve LCD worden er transistoren gebruikt om de spanning op iedere pixel vast te houden tijdens het scannen van de rest van de LCD. Hierdoor is er een grotere contrastomvang mogelijk.

LCD: polarisatie (Monitoren)
1BGM: Videotechnieken / 2006_2007 / Laatste aanpassing op 2007-05-16.

Ik heb een vraagje in verband met de werking van het LCD scherm, dit gedeelt is me een beetje onduidelijk.
Is de tweede polarisatie filter 90° gedraaid tot over de eerste filter?
Dus dat wil zeggen dat er enkel licht wordt doorgelaten als er geen spanning over de pixel staat?
Dus de polarisatie licht wordt na het uikomen door de eerste filter, 90° gedraaid door de positie van de kristallen, en wordt zo doorgelaten door de tweede filter.

Als je naar je GSM of je digitaal horloge kijkt, zul je inderdaad merken dat
er licht door komt als de spanning af staat, of als de batterij leeg is.



QDOT (Monitoren)
AK Cine 2: Beeldtechnologie 1 / 2019_2020 / Laatste aanpassing op 2020-05-28.

Is die CFQD met een Quantum Dot Color Filter nog een ander ding dan een gewone Quantum Dot? Of zit dat bij alle Quantum Dot schermen?(U ziet dat ik nog wat in de war ben met analoog/digitaal en wat het verschil is in het doorsturen van signalen)

[LB] Die technieken zijn hetzelfde.



Retro- & Back-projectie (Monitoren)
1BGM: Videotechnieken / 2015_2016 / Laatste aanpassing op 2016-05-22.
Kan ik stellen dat retro en back projectie hetzelfde is?
Dat klopt.


Synchronisatie (Monitoren)
1BGM: Videotechnieken / 2004_2005 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
Synchronisatie wordt toch geregeld door electromagneten ? Waarbij de stroom I dan een magnetisch veld opwekt, en zo de synchronisatie regelt ?
Neen, helemaal niet.  Komende les of de les daarop wordt dit besproken.
Ik was mis, ik bedoelde om ervoor te zorgen dat "de spot" om de lijnen te maken beweegt zijn er electromagneten nodig ? 
Ja