Colorimetrie


Berekening Y (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2003_2004 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
Op uw minimumlijst staat bij colorimetrie " formule die de helderheid geeft van een lichtsoort" Nu weten we dat dat bij het XYZ-stelsel Y= 0.18R+0.81G+0.011B is bij NTSC Y= 0.3R+0.59G+0.11B bij PAL Y=0.22R+0.71G+0.071B is maar hoeveel is Y bij het RGB-stelsel van de CIE?
Dat is de Y-waarde uit het XYZ stelsel van de CIE.

Chrominantie (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2004_2005 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
> Bij het blokken van de 1ste helft van uw cursus zijn er enkele kleine zaken
> die me nog niet helemaal duidelijk zijn, zijnde:
> - blz. 92: "De signalen die voor ons een kleurinterpretatie geven zijn verschillend van nul, hoewel er geen kleur is": wat bedoelt u hiermee?
Als we voor het doorsturen van beelden Y, R en G nemen, dan zit in Y de helderheid, en in R (rood) en G (groen) de kleuren informatie.
Voor een wit beeld zijn R en G niet nul, maar een wit beeld noemen wij kleurloos, er zit geen kleur in.  Dus, voor kleurloze beelden kunnen de hier gekozen kleurensignalen toch een waarde hebben.  Dit is niet logisch, want het beeld heeft geen kleur.

Coloriemeter (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2003_2004 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
wordt met referentiekleuren r,g,b bedoeld?
Dit zijn de kleuren die als basis gebruikt worden in het gekozen kleurenstelsel

wat zet men precies op het referentievlak
de te onderzoeken kleur

en hoe (bron)?
Met een monochromatische lichtbron

Maw wat zal men proberen na te bootsen?
Het is dus de bedoeling om lichtkleuren te onderzoeken.
Om een van de twee vlakken laat men licht invallen.  Dit licht zal zo monochromatisch mogelijk (zo zuiver mogelijk, zo verzadigd mogelijk) moeten zijn.
Op het andere vlak laat men rood, groen en blauw licht invallen.  Omdat er meerdere kleurensystemen zijn zijn er dus ook meerdere definities van de golflengte van de primaire kleuren.
Het is dan de bedoeling de hoeveelheden rood, groen en blauw zo aan te passen, dat de menging van deze kleuren (op het ene vlak) er hetzelfde uit ziet als de (zuivere) kleur op het andere vlak.  Zo bepaalt men hoeveel rood, groen en blauw er in een bepaalde kleur zit.


Colorimeter (Colorimetrie)
2AK: Beeldtechnologie 1 / 2023_2024 / Laatste aanpassing op 2024-01-06.

wat is het doel van het werken met een coloriemeter? Hoe wordt dit in de praktijk gebruikt?

Deze colorimeter is een toestel dat jullie niet gaan gebruiken.  Het is toegepast om na te kijken hoe het menselijk oog kleuren percipiëert.
In die tests is er onderandere nagegaan op welke manier we met de 3 primaire kleuren alle andere kleuren kunnen namaken.


Ten eerste hebben ze dan vastgesteld dat alle kleurtinten zijn te bekomen met R, G en B in het additieve systeem.
Ten tweede hebben ze gezien dat van al die kleurtinten, er maar weinig zijn die kunnen weergegeven worden met volledige verzadiging.
Met dat tweede kunnen kleurengammuts, kleurenruimtes worden bepaald, zoals REC 709, 2020, ...



Grassman (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2010_2011 / Laatste aanpassing op 2011-06-02.

Bij de wetten van Grassman snap ik het tweede deel van de eerste wet niet goed.

Door drie behoorlijk gekozen lichtsoorten in een bepaalde intensiteitsverhouding (additief) te mengen, kan men elke willekeurige kleurenindruk nabootsen
 Dit kan enkel indien geen van de drie "primaire" lichtsoorten bekomen kan worden door de menging van de twee andere.

Hiermee wordt aangegeven dat de kleuren die gebruikt worden om aan additieve menging te doen niet zomaar gekozen mogen worden.
Rood, geel en groen zijn bijvoorbeeld niet toegestaan als primaire kleuren want geel kan gemaakt worden door rood en groen te mengen.
 



Grassman (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2014_2015 / Laatste aanpassing op 2015-06-03.
1) Als je de 3 basiskleuren hebt kun je ze door de intensiteit te varieren mengen tot alle kleuren. Op voorwaarde dat de 3 basiskleuren correct gekozen zijn.
2) Als 2 kleuren dezelfde kleurindruk geven blijft dit zo als deze met dezelfde factor in intensiteit veranderen. (Dus lichtgroen en donkergroen zijn beide groen)  Klopt, maar men heeft het hier wel over het aanpassen van de intensiteiten van de lichtsoorten vóór de menging.  Als men bv. groen en oranje mengt krijgt men een geel-tint.  Deze tint blijft behouden als de intensiteit van het groen en het oranje evenveel veranderen.
3) Als 2 verschillende kleuren dezelfde kleurindruk geven, dan blijft dit zo als ze gemengd worden met bepaalde kleuren. (Dus groen blijft groen als deze gemengd wordt met een andere kleur?) Deze klopt niet; als ik groen meng met rood bekom ik geel.

Helderheid, formules (Colorimetrie)
1PB: Videotechnologie 1 / 2022_2023 / Laatste aanpassing op 2023-05-04.
P.80: er staan 2 formules die de helderheid van het beeld bepalen. Die twee verschillen maar heel weinig van elkaar, dus wat is hetgene dat die twee formules van elkaar onderscheid? Als ik het juist begrepen heb, staat de laatste voor de helderheid bij HD-beeld? Ook vermeldde u dat we mochten kiezen of we die van HD of SD of PAL vanbuiten zouden leren, maar daar volg ik niet... Ik begrijp niet goed welke formule bij welke norm hoort.
[LB] De bovenste formule gaat over de PAL-norm.  PAL is Europese versie van SD.  De onderste formule gaat over de HD-norm.

Hoefijzerfiguur (Colorimetrie)
AK Cine 2: Beeldtechnologie 1 / 2019_2020 / Laatste aanpassing op 2020-05-06.
Die figuur die onder de titel ´hoefijzerfiguur´ op het einde van colorimetri komt, kan ik niet zo goed plaatsen.
Wat voor definitie zou je plakken op die laatste hoefijzerfiguur (het zijn uiteindelijk allemaal hoefijzers)? Is het het eindpunt waar we naar zochten met alle tussenstappen van RGB, r-g, XYZ… ?
[LB] Het zijn inderdaad allemaal hoefijzers, en de naam zou dus kloppen voor meerdere figuren.  Maar de eerste figuren ervoor zijn meer asymmetrisch dan een hoefijzer.
Door eisen die gegeven zijn aan het XYZ-vlak, en we tekenen de kleurenruimte in het x-y-vlak, komen we aan de figuur die uiteindelijk op de hoefijzervorm lijkt.


Er staat: ´CIE chromaticity diagram´. is dit het XYZ systeem onder een andere vorm?
[LB] CIE 1931 chromaticity diagram.  Dat wil zeggen dat het die figuur is, gebaseerd op de metingen van de kleuren door de CIE zoals die in 1931 zijn vastgelegd.
 
Y gaf toch de luminantie aan in het XYZ model? of is dit niet meer het  pure XYZ model?nu lijkt Y hier weer de golflengtes naar groen aan te geven.
[LB] Groen heeft de grootste invloed op de helderheid, daarom lijkt de curve van de helderheid sterk op die van groen.

Keuze primaire kleuren voor KTV (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2006_2007 / Laatste aanpassing op 2007-04-29.
Figuur. x-y kleurendriehoek met primaire kleuren van CIE en FCC, en de kleuren die we dagelijks tegenkomen.
In mijn notities staat dat de kleuren die buiten de kleurenruimte van de belangrijkste kleuren vallen, hebben verminderde verzadiging en andere kleurtint hebben dan groen of rood die we dagelijks tegenkomen. Klopt dit????
Neen, de kleuren die buiten de driehoek vallen van de primaire kleuren in een bepaald kleurenstelsel zullen in dat kleurenstelsel worden weergegeven met een aangepaste verzadiging, tint.
Bovendien staat er in mijn notities dat als we deze kleuren(=kleuren buiten de kleurenruimte van de belangrijkste kleuren) namaken met de kleurendriehoeken CIE en FCC, dan leidt dit tot kleurenfouten. Klopt dit????
Neen, er komen kleurenfouten voor de kleuren buiten de kleurendriehoek.

Kleurenruimte (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2014_2015 / Laatste aanpassing op 2019-05-21.
En een kleurenruimte is toch zeker niet hetzelfde als een kleurenstelsel he? Een kleurenruimte is bijvoorbeeld UCS of HVS? En stelsels RGB, XYZ, … 
Ik gebruik deze termen hier in de cursus door elkaar.  Een echt onderscheid maken is ingewikkelder omdat de termen door elkaar gebruikt worden.  Het kleurenstelsel is het theoretische systeem dat gebruikt wordt om de kleuren te definiëren.  De kleurenruimte is een combinatie het stelsel dat gebruikt wordt, en de practische uitvoering ervan, vb RGB volgens de CIE.


Kleurenruimtes (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2005_2006 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
Is de reden van bestaan van de kreurenruimte kunnen 3D ruimte om zetten in 2D ruimte?
Neen.  Kleurenruimtes bestaan gewoonweg omdat blijkt dat men met het mengen van kleuren niet alle kleuren kan aanmaken.  Daarom heeft men het begrip kleurenruimtes ingevoerd: de verzameling van kleuren die met een bepaade menging na te maken is.  Ook kunnen niet alle beeldopnemers alle kleuren onderscheiden.  Die hebben dus ook steeds een eigen kleurenruimte.
Men is aan de 3D ruimte gekomen omdat er 3 basiskleuren zijn: R, G en B.  Men heeft de 2D ruimte ingevoerd omdat de 3D ruimte minder goed te bevatten is, en omdat het eenvoudiger is in een 2D ruimte te rekenen.

Kleurenruimtes (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2005_2006 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
Zijn dit de formules van de kleurenstelsels?
CIE - XYZ:  Y= 0,18R + 0,81G + 0,011B
NTSC: Y = 0,3R + 0,59G + 0,11B
PAL: Y= 0,22R + 0,71G + 0,071B
(opm: het luminantiesignaal binnen PAL wordt wel berekend op basis van de formule die is opgesteld voor NTSC)
HD: Y = 0,2126R + 0,7152G + 0,0722B


Kleurensplitsing (Colorimetrie)
AK Cine 2: Beeldtechnologie 1 / 2019_2020 / Laatste aanpassing op 2020-05-06.
Wat gaat er specifiek dan fout met sterk verzadigde kleuren?
[LB] Sterk verzadigde kleuren, dus kleuren die buiten de driehoek liggen, kunnen niet worden weergegeven, want enkel kleuren in de driehoek kunnen worden getoond
Begrijp ik het goed dat dus om negatieve lobben weg te werken, en de oppervlaktes onder de krommen gelijk te houden, de curves versmald worden maar daardoor hoger gaan komen?
[LB] Neen, ze komen niet hoger, maar door het versmallen wordt de oppervlakte verminderd, wat anders werd gedaan door de negatieve oppervlakte.
En dat omdat die top van de curve hoger ligt de  sterk verzadigde kleuren door de camera een beetje foutief verwerkt gaan worden?
[LB] Wat bedoel je hier mee?


Kleurensplitsing (Colorimetrie)
AK Cine 2: Beeldtechnologie 1 / 2019_2020 / Laatste aanpassing op 2020-05-06.
Bij de opbouw van een kleurenbeeld wordt dit opgesplitst in Rood groen blauw. Daarna omgezet in YUV, met Y luminantie.

Waarom is de formule voor Y een andere formule dan 0,18 R + 0,81 G + 0,011 B ?
( namelijk Y : 0,3 R + 0,59G + 0,11 B )
[LB] De ene formule gaat uit van E-wit (CIE), de andere gaat uit van wit licht voor KTV en de primaire kleuren in KTV.
Colorimetrie voor kleurentelevisie: Keuze van de primaire kleuren en het referentiewit
Monitoren wekken licht op door fosforen, die zich aan de binnenkant van de beeldbuis bevinden licht te laten uitstralen. Dit bekomt men door ze met elektronen te beschieten. De kleur van het licht wordt bepaald door het type van fosfor dat gebruikt wordt.
In de KTV-monitor gebruikt men fosforen die rood, blauw en groen opwekken. De kleurenmenging gebeurt door de 3 primaire kleuren (triplet) langs elkaar op het scherm te doen oplichten. Door de afstand die er is tussen de kijker en het scherm zal hij/zij de verschillende fosforen niet opmerken, maar de mengkleur waarnemen.
Ideaal zou het zijn de primaire kleuren over te nemen zoals we ze reeds zijn tegengekomen. Die kleuren zijn echter als fosforen niet commercieel te verantwoorden. Het rendement van de ideale rode fosforen ligt namelijk te laag.
In 1950 werd door het NTSC vastgelegd welke de primaire kleuren zijn voor KTV. Dit werd overgenomen door het FCC.
Rood: 610 nm ipv: 700 nm coördinaten: x=0,67; y=0,33
Groen: 537 nm ipv: 546,1 nm x=0,21; y=0,71
Blauw: 472 nm ipv: 435,8 nm x=0,14; y=0,08
Gezien het rendement van de rode fosforen te laag was, heeft men het referentiewit op 6.774 K gelegd, wat iets blauwer is dan het E-wit. De coördinaten van dit C-wit zijn: (0,31; 0,316; 0,374). 


Kleurtemperatuur (Colorimetrie)
AK Cine 2: Beeldtechnologie 1 / 2019_2020 / Laatste aanpassing op 2020-05-06.
Die kleurtemperatuur, en hoe zich dat verhoudt tot de rest van de kleuren en golflengtes, vind ik nog moeilijk te vatten. Heeft een gegeven voorwerp, bvb mijn beige vloerbedekking, een bepaalde inherente kleurtemperatuur?
[LB] Neen, we spreken enkel over kleurtemperatuur van licht, niet van voorwerpen.  Eventueel kan dit licht van kleur zijn veranderd na reflectie op een voorwerp.
De kleurtemperatuur wordt enkel genoemd als deze in de buurt ligt van de lijn in de grafiek hierboben, dus niet van bv. wit licht nadat het gereflecteerd is op je gekleurde vloerbedekking.
En hoe lager die temperatuur (bvb het is een vrij warm uitziende kleur), hoe minder snel ze gaan trillen,
[LB] Ja.
en hoe lager de frequentie van de golf, en hoe hoger de golflengte?
[LB] Ja,
Wat is de relatie tussen kleurtemperatuur en de kleur van een voorwerp? Of de relatie tusssen kleurtemperatuur en golflengte?
[LB] Die is er dus niet.  De kleurtemperatuur is enkel van tel bij licht in de buurt van wit licht.  De kleurtemperatuur wordt gebruikt om de tint van wit licht te benoemen.  In de camera zal de instelling van de kleurtemperatuur gebruikt worden om de verhouding tussen R, G en B aan te  passen om een wit voorwerp in beeld weer te geven met evenveel rood, groen en blauw (dus wit).

Kleurtemperatuur (Colorimetrie)
AK Cine 2: Beeldtechnologie 1 / 2019_2020 / Laatste aanpassing op 2020-05-06.

Bij kleurtemperatuur denken we aan die lijn in de hoefijzerfiguur die van blauw naar oranje loopt.
[LB] Ik denk dan eerder aan figuren als deze:

Zijn dat de kleuren die de zwarte straler theoretisch kan aannemen?
[LB] Ja, als je het hebt over deze figuur.
 



Lichrstroom (Colorimetrie)
1PB: Videotechnologie 1 / 2022_2023 / Laatste aanpassing op 2023-05-04.
Op p.53 wordt de lichtstroom behandeld. U vermeldde tijdens de les dat "als het oog niet gevoelig is voor een bepaalde golflengte, deze ook niet in de lichtstroom zit" -> Wat bedoelt u daarmee?
[LB] Golflengtes onder 380nm en boven 700nm kunnen wij niet meer zien  (fig. ooggevoeligheidskromme).  Dat ervaren we dus niet als Licht.  Wanneer we het dan hebben over de lichtstroom zal straling van die ´onzichtbare´ niet meetellen.

Luminantie (Colorimetrie)
AK Cine 2: Beeldtechnologie 1 / 2019_2020 / Laatste aanpassing op 2020-06-07.
Wat is eigenlijk de definitie van luminantie (ben er niet uit of dit nu een volledig objectief begrip is, of ook bepaald door onze ooggevoeligheid)
[LB] De term Luminantie wordt voor meedere zaken gebruikt.
In de paragraaf over difinities in Colorimetrie wordt dit gegeven als de hoeveelheid licht die op een oppervlakte valt in cd/m² (nit).
De luminantie (Y) is ook de waarde die we toekennen aan het beeldsignaalsignaal dat de helderheid weergeeft.  De waarde ervan wordt bepaald door de kleurenruimte waarin we werken.
In de spreektaal wordt het ook gebruilt om de prikkeling weer te geven die ons oog ervaart.


Mengwetten (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2001_2002 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
Bij het studeren van Videotechnieken zijn er enkele dingen die nog onvolledig zijn in mijn cursus. Kunt u de volgende begrippen a.u.b. uitleggen en/of verklaren?
* de 2e en 3e mengwet.
Voila, dat is alles
Bij additieve menging van twee kleuren ontstaat er een derde kleur die berekend kan worden door optelling van de overeenstemmende primaire kleurcomponenten.
Dit wil zeggen dat men (op een wiskundige manier) kan berekenen wat het resultaat is van een kleurenmenging. Om dit te doen gaat men eerst de twee kleuren die men wit mengen ontleden in zijn primaire kleuren. Daarna telt men de waarden van de primaire kleuren op. Zo bekomt men de mengkleur.
VB:

Kleuren: Kleur 1: Cyaan
Kleur 2: Rood
Ontleden: Kleur 1: Cyaan = 0 Rood + 1 Groen + 1 Blauw
Kleur 2: Rood = 1 Rood + 0 Groen + 1 Blauw
Mengen: Cyaan + Rood  = ( 0+1 ) Rood + ( 1+0 ) Groen + ( 1+0 ) Blauw
= 1 Rood + 1 Groen + 1 Blauw
= Wit
Als twee gekleurde vlakken dezelfde kleurindruk opwekken, dan zal deze gelijkheid van kleurindruk behouden blijven als de luminantie van de ene én van de andere wordt vermenigvuldigd met of gedeeld door hetzelfde getal.
Dit houdt in dat twee vlakken die een bepaalde kleur hebben (doordat men een menging doet van kleuren, of doordat men een zuivere kleur gebruikt) steeds hetzelfde zullen tonen, zelfs als ze alle twee meer of minder worden belicht.


Monochromatisch licht (Colorimetrie)
AK Cine 2: Beeldtechnologie 1 / 2019_2020 / Laatste aanpassing op 2020-05-06.
heeft monochromatisch licht een continu spectrum?
[LB] Neen, monochromatisch licht heeft maar 1 golflengte (theoretisch), of een beperkt aantal golfengtes (practisch).

r-g vlak (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2006_2007 / Laatste aanpassing op 2007-04-29.
In een r-g kleurendriehoek beperken we ons tot een T=1 vlak. In dit vlak is de som van de roge, groene en de blauwe component gelijk aan 1. Dus r+g+b=1.
De vraag: Waarom is de som van de r,g en b componenten hier gelijk is aan 1???
Hoe bepalen we dat r,g en b componenten in hun som gelijk zijn aan 1 ???
Dat is een keuze die gemaakt is om eenvoudig te kunnen rekenen.
Omdat de totale hoeveelheid licht, prikkeling gelijk is aan de som van de componenen, wten we dat bij wit op dat moment de prikkeling dan ok 1 is.
Door te werken met r+g+b=1 zetten we ook de 3-D ruimte (r, g, b onafhankelijk van elkaar) om in een 2-D ruimte (bv r, g waarbij we weten dat b=1-r-g). Dat laat later toe de kleur te bepalen, zonder rekening te moeten houden met de helderheid, en dus het geheel te beperken tot de kleur op zich.



Resolutie kleurenzicht (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2006_2007 / Laatste aanpassing op 2007-03-18.
> De resolutie van het oog voor kleurenzicht ligt tussen
> 4 en 12 boogminuten voor kleurenwaarnemingen.
> DUS. Zijn dit 4 en 12 boogmiuten van het oogbol ????
>     Of gaat het hier over iets anders ?????
> En als het toch over het oogbol gaat, waarom dan? Men ziet zowiezo
> alles met zijn oog volledig open...
Een boogminuut is 1/60ste van een graad.
Het wil dus zeggen dat we kleuren maar onderscheiden als ze minstens 4...12 boogminuten beschrijven. Of men nu met de ogen volledig open kijkt of niet, zal dus niets doen aan de resolitie van de kleuren die we kunnen zien.


Ruimethoek (Colorimetrie)
1PBAK: Videotechnologie 1 / 2020_2021 / Laatste aanpassing op 2021-05-26.

Wat is het verband tussen de ruimtehoek, de camdela en de sterradiaal.

De ruimtehoek is een uitsnijding uit de ruimte.
Het geeft aan dat je uit de volledige 360° rond je, maar een bepaald stuk bekijkt.
De term ´hoek´ geeft in een plat vlak aan hoe de stand is van 2 assen in dat vlak.
De ruimtehoek doet hetzelfde, maar in de 3D-ruimte in plaats van in een vlak.
Bij het bespreken van licht moeten we het begrip ruimtehoek gebruiken omdat licht zowel horizontaal als vertikaal verspreidt.
De ruimtehoek wordt steeds vanuit een punt bekeken, net zoals de ´klassieke´ hoek in het 2D-vlak.
De vorm die de ruimtehoek beschrijft kan willekeurig zijn, hieronder staan 2 voorbeelden, waarbij er in het eerste geval een cirkel wordt beschreven, in het tweede geval een rechthoek.



De sterradiaal is de eenheid die we aan die ruimtehoek geven.
De hoek in het 2D-vlak benoemen we in graden (°), een rechte hoek geeft bijvoorbeeld 90°.  Bij 360° heb je de volledige cirkel beschreven.

De ruimtehoek wordt niet in graden gegeven, maar in steradiaal.  Als je een bol neemt met een straal van 1m, en op het oppervlak van die bol wordt een vlak van 1m² uitgesneden door die ruimtehoek, dan is deze 1 steradiaal.
Waar je in het platte vlak met 360° een volledige cirkel beschrijft, heb je bij 4π steradiaal een volledige bol.  (4π is ongeveer 12,6)

Als je een ´gewone´ lamp hebt, straalt deze licht in alle richtingen (ruimtehoek is 4π ).
Als je achter die lamp een reflector zet, geeft deze lamp nog evenveel lichtenergie, maar wordt deze gebundeld in een zekere ruimtehoek.
Het licht is dus straffer in die hoek, maar uiteindelijk is er in het totaal niet meer licht, want het gaat hier over dezelfde lamp waarvan het licht gebundeld is.
De candela is het aantal lumen (sterkte van de lamp) per steradiaal (de ruimtehoek van de bundel).



Spectrale gevoeligheid (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2009_2010 / Laatste aanpassing op 2019-05-21.
Wat is de precieze uitleg van spectrale gevoeligheid?
Want in de cursus vindt ik enkel 2 grafiekjes waar ik niet zoveel uit op kan maken.

Onder de spectrale gevoeligheid wordt verstaan de gemiddelde gevoeligheid van het menselijk oog (CCD, ...) voor verschillende golflengtes.

Toepassing Grassman (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2006_2007 / Laatste aanpassing op 2007-09-01.
Mengwetten van Grassman toegepast op video, de mengwetten zelf die ken ik maar de toepassing ervan vind
    ik nergens.  Bijvoorbeeld: 1° wet: bij video worden rood, groen en blauw gebruikt als primaire kleuren.

Trasnmissie - Reflectie - Absorbtie (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2002_2003 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
Bij het studeren van Videotechnieken zijn er enkele dingen die nog onvolledig zijn in mijn cursus. Kunt u de volgende begrippen a.u.b. uitleggen en/of verklaren?
* transmisiefactor
De transmissiefactor is hetzelfde als de doorlatingsfactor.  Het is een verhouding tussen invallende en doorgelaten energie op een oppervlak, voorwerp, ...
Bij colorimetrie is de doorlatingsfactor (t) de verhouding tussen de doorgelaten en de invallende lichtstroom.
Ter info:
De reflectiefactor (r) is de verhouding tussen de gereflecteerde en de invallende lichtstroom.
De absorptiefactor (a) is de verhouding tussen de geabsorbeerde en de invallende lichtstroom.


trichromatische eenheden (Colorimetrie)
AK Cine 2: Beeldtechnologie 1 / 2019_2020 / Laatste aanpassing op 2020-05-06.
heb ik het creëren van die trichromatische eenheden goed begrepen?
We gaan dus eerst de positie van de drie punten van de driehoek herschalen door te delen door 1,891. Zo krijgen we een kleine driehoek met de juiste verhoudingen. Is dit dan zodat de punten bestaande kleuren zijn?
[LB] Neen. Als we vertrekken van wit licht, en dit opsplitsen in R, G en B volgens de ooggevoeligheidscurve, dan krijgen de kegeltjes in ons oog een zekere intensiteit.  Deze is voor rood 1,891, voor goen 8,684 en voor blauw 0,1136.
Ze worden geschaald met 1,891 om er voor te zorgen dat de waarde van rood (die tussen groen en blauw ligt) op 1 komt, dat maakt het eenvoudiger om te kunnen vergelijken.

Daarna gaan we de assen herschalen zodat de afstanden van 0 tot het punt van de driehoek zowel voor rood, groen als blauw hetzelfde zijn
[LB] Dit snap ik niet.
(om wit in het midden te krijgen)?
[LB] Wit is in het midden komen te liggen door de schaling naar T-eenheden.



Trichromatische krommen (Colorimetrie)
2AK: Beeldtechnologie 1 / 2021_2022 / Laatste aanpassing op 2024-01-06.

Ik zit compleet vast met de trichomatrische krommen. Eerst en vooral snap ik niet volledig hoe ik de grafiek moet interpreteren. Zou u hierbij misschien een praktisch voorbeeld kunnen geven? Alvast bedankt.

De trichromaticiteitskrommen (engels: color matching functions) geven op basis van de vorige test weer hoeveel je van iedere kleur nodig hebt om een monochromatische kleur aan te maken.
Zo meten ze bv. met de colorimeter hoeveel R, G en B je nodig hebt om oranje te maken:


Dat resulteert dan in deze grafieken.



trichromatiticteitskrommen (Colorimetrie)
AK Cine 2: Beeldtechnologie 1 / 2019_2020 / Laatste aanpassing op 2020-05-06.
"Voor 1W blauw licht, krijgen we meer licht dan voor 1 W rood licht" Waarom?
[LB] Kan je aanhalen waar je hier naar refereert? Want door de relatieve gevoeligheid van het oog voor blauw die kleiner is dan die van rood, is het juist omgekeerd.
Omdat  de hogere kleurtemperatuur van blauw licht zorgt dat de deeltjes sowieso meer bewegen en dus meer intensiteit geven? Maar wat betekent die hogere kleurtemperatuur? Is dat een eigenschap van de lichtbron, van een filter die er wordt voorgestoken, is dat een inherente kleur, en letterlijke temperatuur…?
[LB] Om (in wit licht) meer blauw te maken, moet de kleurtemperatuur omhoog.  Blauw licht heeft een kleinere golflengte, dus een hogere frequentie, en dus meer energie.


trichromatiticteitskrommen (Colorimetrie)
AK Cine 2: Beeldtechnologie 1 / 2019_2020 / Laatste aanpassing op 2020-05-06.
ik begrijp niet zo goed wat het verschil is tussen die trichromatiticteitskrommen bij een constant lichtvermogen en constant stralingsvermogen.
In de eerste grafiek zitten we met 1lmen in deze met 680 lm/W ?
[LB] Bij stralingsvermogen wordt gemeten hoeveel energie er wordt uitgestraald.  Bij lichtvermogen wordt bekeken hoe sterk onze ogen die straling waarnemen.
In de grafiek met constant stralingsvermogen zullen we dus voor de rode en blauwe golflengtes minder helderheid waarnemen dan voor de groenen golflengtes.  In de grafiek met constant lichtvermogen gaan onze ogen dus evenveel helderheid waarnemen voor alle golflengtes.  Let wel, dis is een theoretische grafiek, want voor de golflengtes die naar UV of IR gaan, gaan onze ogen in werkelijkheid (bijna) geen licht meer waarnemen.

Zijn we hier dezelfde kleur aan het creëren als in de vorige grafiek?
[LB] Hoe bedoel je?

is dit dan de grafiek waarbij het wit licht is toegevoegd aan de referentiebron zodat we niet in het negatieve zitten ?
[LB] Welke bedoel je?
Is dit de creatie van dat kleur, rekening houdend met onze ooggevoeligheid?  
[LB] Idem...


Verkleining van de oppervlakten om de negatieve lobben te compenseren. (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2006_2007 / Laatste aanpassing op 2007-04-29.
Figuur. Verkleining van de oppervlakten om de negatieve lobben te compenseren.
De vraag: Worden de kleuren rood, groen en blauw in een TV ook volgens deze verkleinde trichromatische krommen berekend???
Neen, deze verkleining is wat de camerafabrikanten doen om zo dicht mogelijk bij de realiteit te komen.
Of anders gezegd, moet in een TV deze krommen gevolgd worden om de kleuren rood, groen en blauw te berekenen/maken???
Neen, die krommen zijn opgesteld om kleuren te kunnen ontleden (dus voor iedere mogelijk kleur – lichtgolflengte), bij een TV heb je maar 3 kleuren, waarme je nadien de andere tinten wilt namaken.

Verzadiging - Helderheid (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2004_2005 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
Is verzadiging wat wij zeggen als “donker groen” en “lichtgroen” en alles daartussen ?

Neen, dat is wat we de helderheid noemen
Verzadiging:

Helderheid



Zwarte straler (Colorimetrie)
1BGM: Videotechnieken / 2005_2006 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
Op P42 staat de spectrala karakteristiek van de zwarta stralen,
De y as  wordt daarop het vermogen afgelezen van de straler?
Inderdaad, dat is het uitgestraalde vermogen van de zwarte straler in functie van de golflengte.
die curven verschilt van temperatuur tot temperatuur?
Ja, zo geeft de blauwe kurve die bij een kleurtemperatuur van 3400K, de rode deze bij een temperatuur van 2400K
 
en wat is geeft die curve exact weer? de hoeveelheid vermogen per golflengte bij bepaalde temperatuur van de zwarte straler?
de hoeveelheid vermogen per golflengte per vierkante meter oppervlakte van die zwarte straler bij een bepaalde temperatuur van de zwarte straler
wat bedoelt u exact met een continue spectrum? enhet verschil met een discontinue?
Het spectrum hieronder is het continue spectrum.  Het volgt (de zichtbare gedeelten) van de grafiek van de zwarte straler

In het voorbeeld hieronder zijn twee voorbeelden gegeven van spectra die de kurve van de zwarte straler niet volgen.


Zwarte straler (Colorimetrie)
1PBAK: Technologie 1 / 2018_2019 / Laatste aanpassing op 2019-01-04.
Ik heb ook nog een vraag wat juist "zwarte straler" is bij het deel van kleurtemperaturen.

Een zwarte straler is een voorwerp dat geen straling door laat en geen straling reflecteert.
Als je dus ergens een zwarte straler legt, zal alle straling (in het vak video hebben we het hier dus over licht) die van dat voorwerp komt van dat voorwerp zelf moeten komen.
Als we het over licht hebben, zal zo een voorwerp enkel te zien zijn door het licht dat het zelf uitstraalt.

Een voorwerp heeft een zekere temperatuur.  Hierdoor zullen de atomen en de elektronen van dit materiaal gaan trillen.  Omdat deze electronen een elektrische lading hebben, zullen deze dus een elektromagnetische golf veroorzaken.  Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller dit materiaal trilt, en hoe hoger de frequentie van de golf.
Als deze golven de frequentie hebben van wat wij kunnen zien, zien wij dus licht.

De zwarte straler zal dus stralen uitsturen die afhankelijk zijn van de temperatuur van die zwarte straler.
Als deze een temperatuur heeft van 2000K, zal het een geelachtig licht zijn.  Bij 6500K zal dit blauwachtig wit zijn.


Zwarte straler (Colorimetrie)
AK Cine 2: Beeldtechnologie 1 / 2019_2020 / Laatste aanpassing op 2020-05-06.
Klopt deze conclusie over de zwarte straler? voorwerpen gaan doorgaans verschillend reageren op verschillende golflengtes in een bundel licht. Zo gaat een blad bvb groen licht reflecteren, en rode en blauwe golflengtes absorberen.
Een zwarte straler is een theoretisch object dat alle licht absorbeert, en dus enkel kleur krijgt door het licht dat hij zelf uitzendt, met name als we het gaan opwarmen tot bepaalde temperaturen
[LB] Inderdaad.

Zwarte straler (Colorimetrie)
AK Cine 2: Beeldtechnologie 1 / 2019_2020 / Laatste aanpassing op 2020-05-06.
waarvoor dient een zwarte straler? om te kijken wat de reacties van golflengte en intensiteit zijn bij bep. kleurtemperaturen?
[LB] Het is dus een theoretisch voorwerp om de invloed van temperatuur op straling te kunnen bespreken, en uiteindelijk bij belichting de kleur van wit te kunnen benoemen (vb. 3200K).

Zwarte straler (Colorimetrie)
AK Cine 2: Beeldtechnologie 1 / 2019_2020 / Laatste aanpassing op 2020-05-06.
Dat (theoretisch) opwarmen van een zwarte straler, moeten we dat letterlijk nemen? Als in het doen bewegen van de elektronen, via warmte?
[LB] Ja.

Chrominantie (NTSC)
1BGM: Videotechnieken / 2015_2016 / Laatste aanpassing op 2016-05-22.

Tijdens het studeren ben ik bij ntsc op de tabel waar chrominantie (U-V) en Luminantie (Y) in staat maar ook staat er C bij en bij mij staat daar bij ( Chrominantie = groote vector maar geen kleur) wat houd die C precies in?

De chrominantie is de hoeveelheid kleur die aan de helderheid wordt gegeven om een bepaalde tint te bekomen.
Je kan deze vergelijken met de term ´kleurigheid´ uit Colorimetrie.



Chrominantie (NTSC)
1BGM: Videotechnieken / 2016_2017 / Laatste aanpassing op 2017-05-27.
Op p. 95 wordt er gezegd “kleurinterpretatie is verschillend van 0. Hoewel er geen kleur is”. 
Wat bedoeld u daar precies mee

De zin die er staat is anders dan wat jij opgeeft: Indien we wit doorsturen hebben we voor Y, R en G de waarde 1.  De signalen die voor ons een kleurinterpretatie geven zijn verschillend van nul, hoewel er geen kleur is.
Dit verschil is van groot belang.  Eerst hadden we Y als luminantie-informatie voor zwart/wit TV.  Voor kleuren is men beginnen werken met de primaire kleuren R, G en B.
Als we Wit willen doorsturen, dan zijn R, G en B allemaal 1.  Maar wit is kleurloos, en toch hebben alle kleurcomponenten een waarde (R=G=B=1).
Dat is dus tegenstrijdig aan het concept van het begrip chrominantie, waar we enkel waarden willen verschillend van 0 als er daadwerkelijk kleur is.