CMOS


Ruiseigenschappen
1BGM: Videotechnieken / 2004_2005 / Laatste aanpassing op 2007-09-01.

een cmos heeft een versterker per pixel ( in actieve pixel sensor ), die moet maarmet lage bandbreedtes werken, en heeft dus betere ruiseigenschappen.

waarom staat er dan in u vergelijking van een ccd met een cmos dat de ccd minder ruis geeft?

een ccd heeft een grote condensator op het einde en dan nog eens ene versterker die veel meer bandbreedte moet aankunnen om al die pixels te verwerken. dan is een ccd toch nadeliger inzake ruis?

Omdat de CMOS sensor per pixel meer transistoren vergt, worden relatief minder fotonen door de fotodiode gevangen, en zal er een grotere versterking van het signaal moeten gebeuren. Maar omdat bij de CCD de interne versterkers breedbandiger moeten zijn, hebben ze slechtere ruiseigenschappen die nadeliger zullen worden bij hele hoge definities, zoals bij Digital Film. Bij SD en ‘gewone’ HD is op dit moment (2007) de CCD nog in het voordeel.Uniformiteit beeld
1BGM: Videotechnieken / 2013_2014 / Laatste aanpassing op 2014-06-01.
wat "de uniformiteit van het beeld" betekent en waarom is dat een nadeel bij de CMOS.
Met uniformiteit van het beeld wordt bedoeld dat helderheid, contrast en kleur overal hetzelfde zijn in het beeld.
In de figuren die ik heb bijgevoegd kan je zien dat dit niet steeds zo is.
Bij de CMOS kan dit probleem meer zichtbaar zijn omdat er per pixel een individuele versterker kan zijn.  Als door fabricage deze versterkers niet allemaal identiek zijn, kan er dus een verschil, pixel per pixel, optreden in de helderheid, contract of kleur van het beeld.
Het verschil kan pixel per pixel optreden, maar de eigenschappen van de versterkers zijn meestal goed vergelijkbaar met die er in de buurt liggen.  Daarom zal je de verschillen niet pixel per pixel zien, maar eerder in zones.

Zwartshading
1BGM: Videotechnieken / 2005_2006 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
Wat is "zwartshading" bij CMOS?
Dat is een techniek waarbij er voor gezorgd wordt dat het beeld dat in de camera wordt opgenomen egaal zwart wordt voor de donkere gedeeltes, maw dat voor een egaal donker beeld er geen helderheids- of kleurverschillen zijn.