Tijdcode


50p (Tijdcode)
2PBAK: Videotechnologie 2 / 2020_2021 / Laatste aanpassing op 2021-04-13.

Met mijn livestream bedrijf ben ik enkele nieuw racks aan het maken. Hierbij wil ik ook aandacht geven aan sync en tijdscode.
Ik ben aan het kijken naar dit soort master clocks: https://www.timecodesystems.com/products-home/pulse/?fbclid=IwAR0gFmShe2iFuLHEyg2Xxjw-5IeqtP0VtcSxBFiHa1mCBdefPhIkMkIYGqE

Alleen kan ik heel weinig vinden over timecode en 4K50(P). De technische specificaties van dergelijke toestellen praten steeds alleen maar over 30FPS max. Laat staan 4K50.

De internationale afspraak die ooit is gemaakt laat de tijdcode oplopen tot 30fps.
Dit is oa. van invloed op hoe de tijdcode digitaal wordt opgeslagen. Daardoor is het niet mogelijk om, compatibel met alle gebruikte TC-systemen, hogere framerates aan te geven.
Als het wel van belang is, is het mogelijk om, in Europa, te tellen aan 50 rasters, wat dus te zien is als 25 beelden even raster en 25 beelden oneven raster. Het was dus al mogelijk om 50 identificaties te geven.

In filegebaseerde systemen wordt enkel de TC van het eerste beeld gegeven en de framerate, en worden daarna gewoon de beelden geteld (1, 2, 3, ...). Als je wil weten hoeveel seconden je fragment duurt, moet je het aantal beelden delen door de fps. Tot hoeveel de TC telt speelt hierbij dus geen rol.

(L)TC is enkel het doorgeven van een tijdsreferentie. Als je dus weet hoe laat het is op zekere momenten, kan je tussenliggende tijden eenvoudig berekenen.

Ook moet je je afvragen of het van belang is naukeuriger te werken dan 1/25ste van een seconde.
Kan je lipsyncfouten zien van minder dan 1/25ste seconde?
Als je bv. reality monteert gebaseerd op TimeOfDay timecode, ga je zien dat je ergens een sprong maakt van 40ms?

Weet ook dat je ook enkel perfect correcte TC kan hebben als je TC-generator gelocked is aan je video SPG.
Met veel hedendaagse systemen en DSLR-camera´s is dat zelfs niet meer mogelijk.

Als men nu binnen broadcast een absolute tijdreferentie wilt hebben, schakelt men over naar netwerk PTP V2 met een nauwkeurigheid van beter dan een microseconde. Hierbij telt men het aantal seconden (met cijfers achter de komma), waarbij 1.1.1970 middernacht 0 voorstelt.
https://www.luminex.be/improve-your-timekeeping-with-ptpv2/



LTC (Tijdcode)
1PM: Basisbegrippen Video / 2015_2016 / Laatste aanpassing op 2016-06-19.
Ik snap het concept van LTC niet volledig. Waar juist wordt de tijdscode dan bewaard?  (longitudinaal, als een audiosignaal? Ik weet niet echt hoe ik mij dit moet voorstellen)
Tijdcode is info over het beeld- of audiofragment dat men heeft opgenomen.  Tijdcode is een digitale voorstelling van de ´timestamp´ die men aan ieder beeld wil geven.
Tijdcode kan digitaal in het beeldbestand worden opgeslagen, maar niet alle systemen laten dit toe.  Bijna alle systemen laten toe om audio op te nemen.  Als we het digitale signaal van de tijdcode op een luidspreken zouden aansluiten, horen we een geluidssignaal zoals in : https://www.youtube.com/watch?v=uzje8fDyrgg
We kunnen dat digitale tijdcodesignaal dus ook als een geluidssignaal behandelen, en dus ook opnemen op een audiokanaal op een video-opname.
Hiervoor werd vroeger een afzonderlijk geluidsspoor op de videobanden gezet.  Dit was een
´lineair spoor´ vanwaar de naam ´Longutudinal Time Code´.  Het lineaire spoor wordt evenwijdig aan de bewegingsrichting van de videoband opgenomen.
Ter info, maar dat valt helemaal buiten de leerstof, de videosporen worden helicoïdaal, dwars, op de band gezet.



LTC (Tijdcode)
AK Cine 3: Beeldtechnologie 2 / 2021_2022 / Laatste aanpassing op 2022-06-17.
Welke tijdcode methode is vandaag de dag de meest gebruikte time of day, rec rec of free run? Want de meeste systemen nu werken met framecounter, is dat dan nog een 4e methode of is dat eerder een onderverdeling in één van de eerste drie genoemde methodes?
[LB] De meest bruikbare is time of day of free run.  Deze zijn eigenlijk hetzelfde, behalve dat bij time of day het startmoment van de TC om 0h ´s nachts is, en dat bij free run dit eender welk moment kan zijn.  Dat kan bv. een voordeel hebben als je opnamedag doorloopt na middernacht.
De meeste (professionele) opnameystemen slaan in het beeldbestand de TC op van het eerste frame.  De framecounter loopt daarna verder op basis van deze beginTC.  Van belang is dan wel correct te weten aan welke fps je werkt.
Welke is de vierde methode waar je naar verwijst?


Tijdcodesignaal (Tijdcode)
1PBAK: Technologie 1 / 2021_2022 / Laatste aanpassing op 2022-01-30.
Wat is het verschil tussen LTC, VITC en DVITC?

LTC is tijdcode die over een afzonderlijke kabel kan worden doorgestuurd.
VITC en DVITC zitten in het videosignaal


VITC (Tijdcode)
1ASS: Basisbegrippen Video / 2015_2016 / Laatste aanpassing op 2016-06-15.

Ik had namelijk nog een vraag over het examen. Er is me iets niet duidelijk. 

Bij hoofdstuk 3 (Tijdcode) praat u bij puntje 3.3 (V.I.T.C.) over "625/50 systemen" en lijnen "5/318" en "23/336". Ik begrijp eigenlijk niet 100% wat lijnen zijn... In hoofdstuk 1 staat dat lijnen in spanningen worden uitgedrukt, maar ik zie het verband niet helemaal. Zou het mogelijk zijn om dit kort even uit te leggen?

In 1.2 wordt uitgelegd hoe een beeld wordt opgebouwd: in de norm PAL zijn dat 625 lijnen.  Van die 625 lijnen bevatten er 576 een videosignaal.

Het beeld is geïnterlinieerd, wat wil zeggen dat er twee rasters zijn, het eerste raster begin op lijn 1 bovenaan in het beeld.  Het tweede raster begint met lijn 313 bovenaan in het beeld.

In 1.3 wordt uigelegd hoe de videoinformatie in de lijn en zit.  Een hoge digitale waarde, of een hoge spanning geven een helder beeldpunt.  Lage waardes geven een donker beeldpunt.

VITC is een tijdcodesignaal dat in het beeld wordt gestoken.  Door het te zetten op de videolijnen die buiten het zichtbare beeld vallen, zien we ze niet op de monitor.
De VITC tijdcode wordt digitaal gecodeerd, waar de 1 en de 0 van het digitale signaal worden voorgesteld als een heldere of een donkere videowaarde.
 



VITC (Tijdcode)
1PBAK: Technologie 1 / 2018_2019 / Laatste aanpassing op 2019-01-04.
 Ook heb ik nog een vraag over 8.1 VITC. Hoe moet ik de lijnen interpreteren die gebruikt worden voor de tijdscode in weg te schrijven?

Die lijn is een ´gewone´ videolijn, maar een die je niet kan zien op je TVtoestel, omdat dat beeld wordt verstopt achter de plastieken rand van je TV, of omdat die lijnen niet worden getoond op het scherm.
Als je die lijn toch zou kunnen zien, kan je ze herkennen aan de witte puntjes op die lijnen.