Elektriciteit


3 fasen, ronddraaiend magnetisch veld (Elektriciteit)
1PBAK: Technologie 1 / 2018_2019 / Laatste aanpassing op 2019-01-02.

Hoe onstaat bij 1.5 bij de 3 fases een ronddraaiend magnetisch veld?

Als 3 spoelen 3 magnetische velden maken die 120° uit elkaar staan, maken deze samen een gemeenschappelijk veld.
In de figuur hieronder staan 3 spoelen, rood-geel-blauw.  In de tekening zijn van de spoelen steeds de wikkelingen van de uiteinden getekend.
Bovenaan zie je de positie van de spoelen, eronder zie je de 3 stromen.


Zo worden op een bepaald moment 3 magnetische velden gemaakt: 2 kleine (rood en geel in de figuur) en een groter (blauw).
Samen geven die:


Als je dat dan uitzet voor alle momenten, zie je dat de pijl, en dus de richting van het veld, steeds ronddraait.

 
 
Heb je dit dan enkel als de fasen elkaar afwisselen?

Wat bedoel je met ´als de fasen elkaar afwisselen´? Om een draaiend veld te hebben, moet je 3 fases hebben. In de volksmond wordt dit daarom ook wel ´draaistroom´ genoemd.

3-fase; aardingsstelsels (Elektriciteit)
AK Cine 3: Beeldtechnologie 2 / 2021_2022 / Laatste aanpassing op 2022-06-19.
maar dan begrijpen we ook niet wat we studeren en zijn het maar wat vage zinnen vanbuiten leren zoals ´drie fasig -> ronddraaiend magnetisch veld´, dit vind ik jammer.
Zo versta ik bijvoorbeeld niet hoe sterschakeling précies werkt en kan ik daarom ook de verschillende aardingsmethodes (IT, TT, TN) niet verstaan etc,..  
[LB] Het is spijtig dat je nu pas met deze vraag af komt.  Het is namelijk wat te laat om nog volledig in detail hier op te antwoorden.  De voorkennis en de uitleg die nodig is om alles te begrijpen op een basic niveau geef ik normaalgezien in de les, al-dan-niet op basis van vragen die dan bijkomend gesteld worden.
Bijvoorbeeld sterschakeling.  Je hebt de 3 fases (L1, L2 en L3 in de figuur) die krijgt van de elektriciteitsaansluiting.  Als je je belasting (in jouw geval meestal lampen) steeds aansluit vanuit elk van de 3 fasen naar de 0-aansluiting (neuter, N in de figuur), heb je een steraansluiting.  Op de meeste plaatsen in België krijg je zo steeds 230V.
Je sluit dus steeds (via de verdeelkast) stekkers aan tussen een fase (rood, zwart of blauw in de figuur waar de spannig getekend is: wisselspanning 50Hz) en de neuter (0).  Je krijgt dan 230V.
Er zijn echter ook plaatsen in België waar de spanning van het elektriciteitsnet lager is, zodat je dan maar 130V hebt.
Als je dan (door een andere verdeelkast te gebruiken) je stekkers aansluit tussen de fases onderling (L1, L2 en L3) krijg je een hogere spanning (zie ook de figuur Three Phases).  Dit noemen we driehoek.
Zo zijn er 2 soorten netten in gebruik in België; één waarbij je in ster 230V hebt en 400V in driehoek, en een ander systeem waarbij je 130V in ster krijgt en 230V in driehoek.  Het is dus steeds van belang te weten hoe de elektriciteitskast moet worden aangesloten, afhankelijk van je lokatie in België.
Er is wel geen link tussen wat ster/driehoek is en de aardingsstelsels.


Aarding (Elektriciteit)
1PB: Technologie Advanced 1 / 2022_2023 / Laatste aanpassing op 2023-05-04.
P.68 slide over aardingsnetten: is in ons stopcontact in België het middelste pinnetje de neuter of de aarding? Is de nulleider de neuter of de aarding? Online vind ik vaak terug dat het om een combinatie van de twee gaat, dus nu ben ik helemaal verward
[LB] Het middelste pinnetje is de aarding.  Dat is het pinnetje in het stopcontact, het gaatje in de stekker.
De nulleider is verbonden met de aarde.  In huishoudellijke installaties gebeurt dit in de elektriciteitskabine ergens in de straat.
Grote verbruikers (zoals bepaalde TVstudio´s en bedrijven) hebben een eigen elektriciteitskabine, en dan gebeurt deze verbinding bij die firma zelf.


Distributienet (Elektriciteit)
1PB: Technologie Basis 1 / 2023_2024 / Laatste aanpassing op 2024-01-06.
Ik had nog een vraag over het examen. Ik snap niet echt de 3 fases bij distributienet; En wat het verschil juist is tussen fasespanning en lijnspanning.

Wat ik je al wel snel kan meegeven is dat in de electriciteitscentrale niet één keer 230V wordt aangemaakt, maar dat er 3 keer 230V wordt aangemaakt.
Deze 3 spanningen hebben dezelfde frequentie, 50Hz, maar de fase ervan ligt steeds 120° uit elkaar.  120° is 1/3° van 360° (één volledige toer van de sinusvormige spanning).
De periode van de netspanning is 1/50Hz= 20ms.  Als het faseverschil 120° is, is de tijd tussen de verschillende spanningen 20ms/3=6,6ms (bij benadering).

Die 3 spanningen komen naar buiten op verschillende sets van 2 draden.
Daarna worden van die 3 sets draden er steeds 1 gemeenschappelijk genomen en met elkaar verbonden.

Als je het voltage meet van één van die spanningen naar de gemmenschappelijke (Neutral) is dat steeds 230V.  Dit is de fasespanning
Als je meet van de één fase naar één van de andere fases, is dat 400V, de lijnspanning.

Dat kan je ook afleiden uit de eerste figuur.  Als je kijkt naar de grootte van een spanning naar de ´0´ (vb V2 naar 0) , is dat kleiner als je voltage zou meten van de ene naar de andere fase (vb V1 naar V2).


Effectieve waarde (Elektriciteit)
AK Cine 3: Beeldtechnologie 2 / 2021_2022 / Laatste aanpassing op 2022-06-17.
Bij een wisselspanning waarbij de waarde 230 Volt is
waarom is de amplitude dan 325 V?
Is dit een soort Reserve?
En wat is de verhouden, hoe hoger de Voltage/spanning hoe hoger de amplitude?
of werken we dan met een snellere frequentie en dezelfde amplitude?

Als je de spanning ziet, dan merk je dat de waarde ervan steeds wisselt.  325V is het maximum.
Als je met deze spanning een lamp wil doen branden, dan gaat deze een vermogen leveren: P=U²/R.
De 230V komt overeen met een gelijkspanning die gemiddeld hetzelfde vermogen levert als een wisselspanning met een maximum van 325V.
Dit gemiddelde noemen we de RMS-waarde, Root Mean Square: het gemiddelde van het kwadraat.  Dat kwadraat is er omdat het vermogen afhangt van het kwadraat van de spanning: P=U²/R.
Een hogere amplitude zal een hogere RMS-spanning geven.

Spanning en frequentie staan los van elkaar.  230V aan 50Hz levert evenveel vermogen als 230V aan 60Hz.


Equipotentiaalverbinding (Elektriciteit)
2BGM: TVstudiotechnieken / 2005_2006 / Laatste aanpassing op 2006-06-25.
> Beveiliging van stroomkringen: dit is waarschijnlijk een schandalige 
> vraag, maar wat is precies het verschil tussen een aarding en een 
> equipotentiaalverbinding, en wat is het nut van de laatste (het nut van een 
> aarding snap ik gelukkig wel)?
equipontentiaalverbinding is gewoon een sjiekere term voor aarding.


fermi-niveau (Elektriciteit)
1BGM: Transmissie 1 / 2016_2017 / Laatste aanpassing op 2018-02-15.

Het concept van de fermi-energie en fermi-niveau vind ik heel moeilijk en nogal abstract om in begrijpbare termen te definiëren.

"distinctie tussen fermi-niveau en fermi-energie:

Fermi-niveau is de ruimte tussen de valentieband en de geleidingsband. Verandert aan de hand van temperatuur, spanning en stroom.

Fermi-energie is een constante in elk soort materiaal, waarbij gekeken wordt wat de bovenste met elektronen gevulde laag is bij 0K. Is eigenlijk geen fysieke energie, maar een "potentiele" energie."

Ik heb het zo proberen uit te schrijven, maar ben niet zeker of dit wel enigzins correct is. Zou u er eventjes naar kunnen kijken en zien of dit wel klopt?

Voor een juiste definitie van deze termen zou ik verder moeten gaan in de theorie van de fysica.  Als je op internet gaat zoeken naar uitleg ga je vermoedelijk bij verklaringen uit komen die het geheel ingewikkelder maken.

Voor mij is het voldoende als je deze vereenvoudiging gebruikt:

Fermi energie: hoogste hoeveelheid van energie dat de elektronen bezetten in de grondtoestand (temperatuur 0 K, geen spanning aangelegd, ...), dit is dus een vaste waarde, met andere woorden; energieniveau tot waar de elektronen komen bij 0 K.
Fermi niveau: Energieniveau tot waar de elektronen komen bij de gebruikte temperatuur.

In de cursus gebruik ik enkel het Fermi niveau, dus het maximum energieniveau van de elektronen rond de kern in het materiaal.

"distinctie tussen fermi-niveau en fermi-energie:
Fermi-niveau is de ruimte tussen de valentieband en de geleidingsband. Verandert aan de hand van temperatuur, spanning en stroom. [LB] neen, het is geen verschil in ruimte, het is tot waar ze komen.  De positie van dit niveau tussen de valentieband en de geleidingsband bepaalt of het een isolator, een halfgeleider of een geleider is.
Fermi-energie is een constante in elk soort materiaal, waarbij gekeken wordt wat de bovenste met elektronen gevulde laag is bij 0K. Is eigenlijk geen fysieke energie, maar een "potentiele" energie.
  [LB] Met een potentiële energie kan je iets doen, bv een baksteen die naar beneden valt en snelheid opbouwt, ik zou het eerder een referentie-energie noemen."



Geleidbaarheid (Elektriciteit)
1PB: Technologie Advanced 1 / 2022_2023 / Laatste aanpassing op 2023-05-04.
Hoe komt het dat schoenen geleiden?
[LB] In schoenen zitten (zweet-)voeten.  In zweet zit zout.  Zout doet water geleiden.  Dat en eventueel vuil kan voor een klein geleidend laagje zorgen in en op de schoen.  Afhankelijk van het soort schoeisel kan dit variëren.  Bij rubberen laarzen zal dit bv. minder het geval zijn.
Omdat veiligheidsmaatregelen rekening houden met de slechts mogelijke omstandigheden gaat men er van uit dat schoenen geleiden.


Geleiding (Elektriciteit)
1PBAK: Signaaltechnologie_1 / 2018_2019 / Laatste aanpassing op 2019-05-01.

Op slide 15 van signaaltechnologie staat ´Deze weerstand kan groot of klein zijn, we spreken dan respectievelijk van goede geleiders en van weerstandsmaterialen´. Betekent dat dat atomen waarbij elektronen een grote weerstand bieden geleiders zijn?

Dit is een fout is de text.  Het moet zijn:
´Deze weerstand kan klein of groot zijn, we spreken dan respectievelijk van goede geleiders en van weerstandsmaterialen´
Atomen waarbij de elektronen meer gebonden zijn, zijn slechte geleiders.



Hysteresis curve (Elektriciteit)
1BGM: Transmissie 1 / 2016_2017 / Laatste aanpassing op 2017-01-08.

wat de bedoeling is van de Hysteresis curve?

Hysteresis is het verschijnsel dat het verband tussen oorzaak en gevolg niet alleen afhangt van de grootte van de oorzaak, maar ook van de richting waarin de oorzaak verandert (wikipedia).

Als we bij magnetisme een voorwerp in een magnetisch veld (H) brengen, zal er een magnetische flux (magnetisme) ontstaat.
Als we in een elektrische keten een lampje aansluiten, en er spanning over zetten, dan zal er stroom vloeien, en de lamp gaat branden.  Als we de spanning af zetten, stopt de stroom, en gaat het licht uit.
Bij magnetisme is dat niet zo.  Als we een magnetisch veld maken, ontstaat er een flux.  Als we het veld wegnemen, zal de flux verminderen, maar niet volledig wegvallen.
Zo kunnen we bv. een nagel in het veld van een magneet leggen, en er ontstaat een flux in de nagel.  Als we nu de magneet weghalen van bij die nagel, dus het magnetisch veld weghalen, blijft die nagel toch iets gemagnetiseerd. Om de nagel te demagnetiseren, moeten we een veld aanleggen met tegengestelde polen om dat veld op te heffen.


De oppervlakte binnen in de hysteriskurve van het magnetisme geeft aan hoeveel hysteresis er is.  Deze hangt af van het gebruikte materiaal.
Deze moet groot zijn voor bv. harde schijven en magneetband, want daar is het de bedoeling dat de harde schijf het magnetisme goed bijhoudt om gegevens lang te kunnen opslaan.
In een transformator (om bv. een hoge spanning om te zetten in een lage, of om te gebruiken in audio bij symmetrische verbindingen) mag deze oppervlakte niet groot zijn, want daar is het de bedoeling dat het magnetisch materiaal het magnetisme goed, snel en met de juiste waarde doorgeeft aan de secundaire spoel om er weer een spanning van te maken.



RMS-vermogen (Elektriciteit)
1BGM: Transmissie 1 / 2015_2016 / Laatste aanpassing op 2015-12-24.
bij RMS staat;
´De effectieve waarde van een periodieke wisselstroom of -spanning is de waarde van een constante stroom of spanning die in een weerstand gemiddeld hetzelfde elektrisch vermogen ontwikkelt als het oorspronkelijke signaal.´

wat is het oorspronkelijk signaal? wat wordt daarmee bedoelt?

Hiermee bedoel ik de  ´periodieke wisselstroom of -spanning´.


Spoel (Elektriciteit)
1PB: Technologie Advanced 1 / 2022_2023 / Laatste aanpassing op 2023-12-26.
Is het zo dat een spoel aan de hand van magnetisme stroom gaat opslaan (dus tegenhouden)?. Door een spoel gaat de stroom sneller omdat je de magnetische velden moet optellen. Daarnaast gaat een spoel DC tegenhouden, wilt dit zeggen dat gelijkspanning hier gewoon niet doorgeraakt?

De spoel kan geen energie opslaan.  Ze kan wel energie omzetten, van magnetische velden naar spanning en van spanning naar magnetisme.
Dat is een eerste werking.

Een tweede fenomeen van de spoel is dat deze stroom meer tegen houdt als de frequentie stijgt.  Als je dus gelijkstroom door een spoel stuurt, oefent deze geen weerstand uit.
Maar ook, als de frequentie van het wisselend magnetisch veld verhoogt, verhoogt de spanning die uit de spoel komt.  Als het magnetisch veld niet verandert, zal de spoel dus geen (gelijk)spanning aanmaken.


Te kennen? (Elektriciteit)
1ASS: TVstudiotechnieken / 2013_2014 / Laatste aanpassing op 2016-12-27.

Ik had nog 2 vragen i.v.m. de cursus elektriciteit.

Als er in het overzicht op de website staat 3. warmteontwikkeling, dan veronderstel ik dat we het volledige punt moeten kennen? Dus ook 3.1, 3.2,...
En over het deel van magnetisme, daar vind ik in het overzicht niets over terug.

Is dit deel dan volledig niet te kennen of vergis ik mij?
Inderdaad, het zijn alle 3 pagina's over warmteontwikkeling die te kennen zijn, en magnetisme mag je volledig overslaan.