Netwerken


Bonding vs. teaming
2BGM: Transmissie 2 / 2014_2015 / Laatste aanpassing op 2015-05-31.
Zou je mij Teaming vs Bonding eens willen uitleggen a.u.b.? Voor mij is dit niet geheel duidelijk. Ook op het internet vind ik het niet direct.
De term bonding wordt gebruikt om aan te geven dat men netwerkconnecties wil samenvoegen om samen een hogere snelheid te bekomen.
Bij teaming worden netwerken samengebracht om meer zekerheid te hebben: als één netwerk uit valt, neemt de andere netwerkconnectie de functies over.CSMA/CA
2BGM: Transmissie 2 / 2015_2016 / Laatste aanpassing op 2016-05-22.
Wat is CSMA/CA precies? Is dit een onderdeel van WiFi? Een protocol om aan gegevensoverdracht te doen? Of is dit een voorloper van WiFi en een inleiding van het hoofdstuk?
CSMA/CA (Carrier Sense Multiple Access met Collision Avoidance) is een algemeen principe dat ook op andere plaatsen wordt gebruikt.
Het station wil zenden, dus luistert eerst naar de lijn. Wanneer er geen activiteit op de lijn is, begint het te versturen. Tijdens het versturen van data wordt er niet meer geluisterd. De volledige frame wordt in een keer verzonden. Wanneer er wel activiteit op de lijn is, blijft de zender luisteren tot er geen activiteit meer is. Dan kan hij beginnen met zenden. Wanneer er een botsing (collision) optreedt, wachten beide stations voor elk een random gegenereerde tijd en proberen opnieuw.
Er is ook nog CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access / Collision Detection).    Hierbij wordt tijdens het verzenden ook geluisterd of er andere toestellen ook zijn beginnen zenden.  Als dat zo is, is er een ´collision
´, en moet opnieuw worden verstuurd.